Este sunnah sa postim intrega luna Shaban?

Raspuns: Toata Lauda i se cuvine Lui Allah.

Este recomandat sa postim o mare parte din luna Shaban.

Este relatat de catre profetul Muhammad (salla Allahu alahi wa sallam) ca obisnuia sa posteasca in luna Shaaban.

Ahmad (26022), Abu Dawood (2336), al-Nasaa’i (2175) si Ibn Maajah (1648)-relateaza ca Umm Salamah (Allah sa fie multumit de ea)a spus: Niciodata nu l-am vazut pe profetul Lui Allah
(salla Allahu alahi wa sallam) sa posteasca doua luni consecutive doar atunci cand luna shaban era urmata de Ramadan.

Abo Dawood-Profetul Muhamamd
(salla Allahu alahi wa sallam) obisnuia sa posteasca intreaga luna shaban.

De asemenea avem relatat ca profetul Muhamamd
(salla Allahu alahi wa sallam) obisnuia sa posteasca luna shaban cu exceptia a catorva zile.

Abu Salamah a spus:
Am intrebat-o pe Aisha (Allah sa fie multumit de ea) despre postul profetului
(salla Allahu alahi wa sallam) si ea a spus: Obisnuia sa posteasca pana cand noi credeam ca posteste zilnic, apoi el nu mai postea ,…pana cand credeam ca nu va mai posti, dar nu l-am vazut sa posteasca mai mult in alta luna decat in luna shaban. Postea toata luna shaban fara cateva zile. (Muslim)

Invatati au analizat aceste hadturi si au ajuns la concluzia urmatoare:

Unii au spus ca este diferenta de ani: Cateodata profetul
(salla Allahu alahi wa sallam)postea toata luna shaban si in alti ani se oprea din postit cateva zile din luna shaban. Aceasta opinie este si a sheikului Ibn Baz (Allah sa aiba mila de el)

Altii au spus ca profetul sallallahu alahi wa sallam nu a postit toata luna shaban si folosesc ca si evidenta haditul lui umm Salamah (mantionat mai sus). Iar relatarile anterioare se refera mai mult din punct de vedere lingvistic..de ex daca cineva posteste toata luna inafara de 2 zile …atunci va spune ca a postit toata luna.
 

Al-Hafiz a spus: Haditul Aishei explica ceea ce a fost relatat de catre Umm Salamah ca profetul Muhamamd (salla Allahu alahi wa sallam) obisnuia sa posteasca mare parte din aceasta luna.

Al-Tebi a spus: Poate fi interpretat ca profetul
(salla Allahu alahi wa sallam) postea intr-un an toata luna shaban si in alt an mare parte din luna shaban.

Al-Haafiz a mai spus: Cea mai corecta opinie este ca profetul
(salla Allahu alahi wa sallam) nu a postit toata luna Shaban si a adus ca si evidenta haditul Aishei (Allah sa fie multumit de ea) care a spus: Nu stiu ca profetul (salla Allahu alahi wa sallam) sa recite intregul Quran intr-o noapte sau sa stea in rugaciune pana la rasarit sau sa posteasca o luna intreaga ..doar in Ramadan.

In Bukhari gasim urmatoare relatare: de la Ibn Abbaas (Allah sa fie multumit de el) care a spus: Profetul Muhamamd
(salla Allahu alahi wa sallam) nu a postit nici o luna intreaga doar in Ramadan.
Si Allah Stie mai bine.

Sa alegem o zi din an cum este cea din mijlocul luni shaban sau prima zi de rajab sau zilele de vizitare a mormintelor este o inovatie in islam si cei care le urmeaza sunt pe un drum gresit. De fapt aceasta practica n-a fost reportata de catre profet sau de catre companioni. Unii oameni cred ca sufletele celor morti viziteaza rudele in mijlocul lunii shaban. Altii chiar lasa mancare pentru acestia bazanduse pe acesata mentiune. Aceasta este adoptata de la hinduisi si din tradile pagane.

Actiunile oamenilor sunt prezentate la Allah in luna shaban. Aisha (ra) spune:
Niciodata nu l-am vazut pe pofetul Mohammad sa posteasca o luna intreaga decat in ramadan si niciodata nu l-am vazut postind mai mult decat in luna shaban. (Muslim si Bukhari)

Usamah bin Zaid a spus:
O mesagerule nu te-am vazut niciodata postind atat de mult ca in luna shaban. Profetul a spus: Oameni neglijeaza luna care este intre rajab si ramadan, in aceasta luna actiunile sunt prezentate inaintea lui Allah si imi doresc ca actiunile mele sa fie prezentate in timp ce postesc. (Abu dawood)

Postind special in 15 shaban doar o noapte nu are nici o evidenta in sunna profetului

Sunt niste relatari pe care invatati le-au categorisit slabe ale unor companioni si a celor care i-a urmat care indica virtutia acestei nopti, dar aceasta nu inseamna ca are vreo importanta deosebita. Deci nu exista nici o evidenta care sa confirme ca postind in aceasta zi este sunah si nici rugaciunile nu trebuie sa fie speciale

Categorii:
This is the most recent post.
Postare mai veche

Trimiteți un comentariu

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.