رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : ( حَقُّ الْمُسْلِمِ عَلَى الْمُسْلِمِ سِتٌّ ) قِيلَ مَا هُنَّ يَا رَسُولَ اللَّهِ : قَالَ ( إِذَا لَقِيتَهُ فَسَلِّمْ عَلَيْهِ وَإِذَا دَعَاكَ فَأَجِبْهُ وَإِذَا اسْتَنْصَحَكَ فَانْصَحْ لَهُ وَإِذَا عَطَسَ فَحَمِدَ اللَّهَ فَسَمِّتْهُ وَإِذَا مَرِضَ فَعُدْهُ وَإِذَا مَاتَ فَاتَّبِعْهُ )
Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Drepturile unui musulman asupra altui musulman sunt șase: «Atunci când îl întâlnești, îl întâmpini cu salam (a spune As-Salamu Alaykum), atunci când te invită, îi accepți invitația, atunci când te consultă într-o problemă, îi oferi un sfat sincer, atunci când strănută și îl preamărește pe Allah, îi ceri lui Allah să aibă milă asupra lui, atunci când este bolnav, îl vizitezi, iar atunci când moare, îl acompaniezi (prin înmormântare)»”.  (Muslim) 

1. Primul drept - „Atunci când îl întâlnești, îl întâmpini cu salam (As-Salamu Alaikum)".
Urarea de pace este o caracteristică nobilă a Islamului pentru că atunci când musulmanii se întâlnesc și se roagă unul pentru celălalt de a fi apărați de rău și pentru mila lui Allah, aceasta aduce ceva bun. Așadar a ura pace este dreptul fiecărui musulman și este obligatoriu pentru o persoană sa răspundă atunci când este salutat. Și cei mai buni dintre oameni sunt cei care încep primii urarea. 

2. Al doilea drept - Atunci când te invită, tu îi accepți invitația"
Aceasta înseamnă că atunci când ești invitat la masă, accepți invitația fratelui tău care dorește să se apropie de tine. Acceptă invitația, doar dacă nu ai o scuză.

3. Al treilea drept - Atunci când te consultă într-o problema, tu îi dai un sfat sincer"
Atunci când el iți cere sfatul cu privire la o acțiune, sfătuiește-l așa cum ți-ai dori tu să fi sfătuit. Dacă acțiunea este una benefică în toate aspectele, atunci încurajează-l să o facă, iar dacă este una ce aduce rău, atunci sfătuiește-l împotrivă. Iar dacă acțiunea implică și bine și rău, atunci explică-i să cântărească consecințele bune și pe cele rele. De asemenea dacă îți cere sfatul cu privire la o persoană, sau asupra unei căsătorii cu o femeie, sfătuiește-l sincer așa cum ai face pentru tine. Evită să îl dezamăgești cu privire la aceste aspecte pentru că oricine dezamăgește un musulman, nu este unul dintre ei. 

4. Al patrulea drept - „Atunci când strănută și îl preamărește pe Allah, roagă-te pentru el”
Strănutul este un semn de bunătate de la Allah pentru oameni, deoarece Allah a creat un pasaj pentru ca aerul blocat în corp să poată ieși, astfel că persoana care strănuta simte o ușurare. Așadar, Profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a sfătuit ca o persoana să îl preamărească pe Allah pentru această bunătate. 
Cel care strănută spune:  
الْحَمْدُ لِلَّهِ
„Allhamdulillah" 
Iar musulmanul îi răspunde:  
  يَرْحَمُكَ اللَّهُ
„Yarhamukallah" (Allah să aibă milă de tine). 
Persoana care a strănutat răspunde:  
  يَهْدِيكُمُ اللَّهُ وَيُصْلِحُ بَالَكُمْ
„Yahdikum Allahu wa iuslihu balakum" (Allah să te călăuzească)

5. Al cincilea drept - „Atunci când este bolnav, îl vizitezi"
Vizitarea bolnavilor este unul din drepturile musulmanului, mai ales dacă persoana bolnava face parte din familia ta sau este prietenul tău. Este una dintre faptele cele mai bune.

6. Al șaselea drept - „Atunci când moare, tu îl acompaniezi (prin înmormântare)"
Cel care urmează o procesiune funerară până când este efectuată rugăciunea pentru decedat, va primi o Qirat în răsplată (echivalentă cu mărimea Muntelui Uhud), iar dacă urmează procesiunea funerară până când corpul este îngropat, atunci el va primi 2 Qirat în răsplată.
Categorii:

Trimiteți un comentariu

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.