Calendarul islamic sau Calendarul Hijri este unul lunar, alcătuit din 12 luni și 354 de zile. Fiind un calendar lunar, acesta se bazează pe fazele lunii, în contrast cu calendarul Gregorian, care este unul solar și se bazează pe mișcarea de revoluție a pământului. 


Primul an al calendarului islamic a început în 622 e.n. cu emigrarea Profetului Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) de la Mecca la Medina, călătorie cunoscută sub denumirea de Hijra. Calendarul islamic lunar a fost introdus în 638 e.n. de către al doilea Calif, Omar ibn Al-Khattab (Allah să fie mulțumit de el)

Fiecare lună începe cu un ciclu lunar nou, astfel încât fiecare lună are 29 sau 30 de zile. Cele 12 luni ale calendarului sunt:

         Muharram  مُحَرَّم

         Safar  صَفَر

         Rabī‘ al-Awwal رَبيع الأوّل

         Rabī‘ ath-Thānī رَبيع الثاني

         Jumādá al-Ūlá جُمادى الأولى

         Jumādá ath-Thāniyah  جُمادى الثانية

         Rajab رَجَب

         Sha‘bān شَعْبان

         Ramaḍān  رَمَضان

         Shawwāl شَوّال

         Dhū al-Qa‘dah ذو القَعْدة

         Dhū al-Ḥijjah ذو الحِجّة

În țările islamice sunt folosite ambele calendare.

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ

„Numărul lunilor la Allah este de douăsprezece luni[1], în Cartea lui Allah, din ziua când El a făcut cerurile şi pământul. Patru dintre ele sunt sfinte[2]. Aceasta este religia cea dreaptă. Şi nu săvârşiţi în timpul lor nedreptate împotriva sufletelor voastre[3]!” [Coran, 9: 36]  

[1] După calendarul musulman lunar

[2] Dhu al-Qa'da, Dhu al-Hijja, Muharram şi Rajab


[3] Nu săvârşiţi păcate în nici una dintre luni, dar mai ales în cele patru luni sfinte (Ibn Kathir).

Categorii:

Trimiteți un comentariu

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.