Udhiyah înseamnă un animal din clasa ‘an’aam (cămilă, vacă, oaie sau capră) ce este sacrificat în zilele de Eid al-Adha, fiind un act de adorare intenționat a-l apropia pe musulman de Allah.
Este unul dintre ritualurile Islamului prescrise în Coran și în Sunnah Profetului Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) și conform majorității învățaților.
وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكًا لِّيَذْكُرُ‌وا اسْمَ اللَّـهِ عَلَىٰ مَا رَ‌زَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ ۗ فَإِلَـٰهُكُمْ إِلَـٰهٌ وَاحِدٌ فَلَهُ أَسْلِمُوا ۗ وَبَشِّرِ‌ الْمُخْبِتِينَ
„Și pentru fiecare comunitate am rânduit Noi o ofrandă, pentru ca ei să pomenească numele lui Allah asupra vitei cu care i-a înzestrat. Și Domnul vostru este un Domn Unic. Deci supuneți-vă Lui! Şi binevesteşte acelora care se umilesc, (Acelora care sunt smeriți, supuși lui Allah)
[Coran, 22:34]
„Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a sacrificat doi berbeci albi cu pete negre. I-a sacrificat cu mâinile sale, spunând –Allaahu Akbar- și punân
du-și piciorul pe gâtul lor.”  (Bukhari)
„Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a stat în Medina 10 ani, făcând sacrificiu (în fiecare an de Eid). (Ahmad) 
Există șase condiții pentru udhiyah:
1.    Animalul trebuie să fie din clasa menționată anterior.
2.    Trebuie să aibă vârsta stipulată de legea islamică, care este șase luni pentru o oaie și vârsta la care este considerat un animal să fie adult deoarece Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Nu sacrificați decât un animal adult, cu excepția cazului în care este dificil pentru voi. Atunci puteți sacrifica un miel de șase luni (jadh’ah).” (Muslim)  În cazul cămilelor aceasta înseamnă 5 ani, pentru vite, 2 ani, pentru oi 1 an. Jadh’ah este cel care are șase luni. Așadar nu este corect să fie sacrificată o cămilă, vacă sau capră care nu a atins vârsta maturității, sau un miel mai mic de șase luni.
3.    Animalul nu trebuie să aibă defecte ce l-ar putea face nepotrivit pentru sacrificiu, dintre care: un defect evident la ochi, o boală evidentă, ale cărui simptome sunt clar manifestate, șchiopătat la unul dintre membre, sau slăbiciunea evidentă, de tip costeliv.
4.    Animalul trebuie să aparțină celui care oferă sacrificiul, sau acesta trebuie să aibă permisiunea proprietarului. Nu este valid sacrificiul celui care a luat animalul cu forța sau în baza unor afirmații false.
5.    Animalul trebuie sacrificat în timpul specificat de legea islamică, care este după rugăciunea de Eid, în Ziua Sacrificiului, până la apusul ultimei zile din al-Tashriq, care este 13 Dhu’l-Hijjah. Așadar zilele în care poate fi oferit sunt patru, ziua de Eid după rugăciune și următoarele trei zile după ea. Însă dacă există un motiv valid pentru amânarea sacrificiului peste zilele Tashriq, precum fuga animalului, fără a fi nicio neglijență de partea persoanei, atunci nu este greșit pentru el.

Ce ar trebui consumant și ce ar trebui dat?

Cel care oferă sacrificiul trebuie să păstreze o parte pentru consum, să dea o parte drept cadou și să dea o parte drept caritate.
فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْقَانِعَ وَالْمُعْتَرَّ‌ ۚ كَذَٰلِكَ سَخَّرْ‌نَاهَا لَكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُ‌ونَ
„….mâncaţi din ele şi daţi să mănânce şi celui nevoiaş [care nu cere] şi celui care cere cu umilinţă. Astfel vi le-am supus Noi, pentru ca să fiţi voi mulţumitori.”
[Coran, 22:36]
„Mâncați o parte, păstrați o parte și dăruiți o parte sub formă de caritate.” (Muslim)
Nu este permisă a fi vândută nicio parte din udhiyah.

           

Categorii:

Trimiteți un comentariu

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.